Nu kan du glæde dig til at kviklån bliver billigere

De populære hurtige lån, heriblandt SMS-lån har politikerne længe haft i sigtekornet. Den forrige regering har prøvet at stække dem ved at indføre en karensperiode på 48 timer i 2017. Lovindgrebet endte som en fuser. I stedet for at bremse fremgangen for kviklån og SMS-lån, fik de vind i sejlene. I 2018, året efter lovindgrebet, var kviklån steget med 78% i alt 385.000 kviklån.

Långiverne fandt også hurtigt smuthuller i loven, og karensperioden endte som en papirtiger.

Men nu er det sket noget. Et enigt folketing har besluttet et nyt regelsæt for kviklån.

Det siger de nye regler:

  • Et loft på 35% ÅOP – I skrivende stund kan du finde kviklån med ÅOP på op til 1000%. Disse vanvittigt høje årlige omkostninger har virkeligt malet en skydeskive på alle kviklån
  • Et forbud mod visse former for markedsføring – Efter de nye regler må kviklån ikke længere markedsføres i sammenhæng med spil og gambling
  • Forbud mod reklamer – lån med ÅOP på over 25% må der ikke længere reklameres for
  • Begrænsning af tilbagebetalingsordninger – tilbagebetalingsordninger træder i kraft når du ikke kan tilbagebetale dit lån jf. låneaftalen, og det kan under nuværende forhold blive dyrt. Fremover bliver alle tilbagebetalingsordninger hvor omkostninger til renter overskrider det oprindelige lånebeløb simpelthen forbudte.

TV2’s hjemmeside kan du finde et overblik over de nye regler og historien bag.

Hvad er forskellen på et kviklån og et SMS-lån?

Kært barn har mange navne. Kviklån er mere eller mindre blevet et overbegreb for lån hvor du kan få pengene meget hurtigt på kontoen. Nogle långivere siger at det kun tager et par minutter, efter du har sendt ansøgningen. SMS-lån var oprindeligt lån der blev tilbudt over SMS. Men i dag er alle mobiltelefoner konstant online. På den måde har SMS-lån gjort sig selv gammeldags. Så der er nu også flyttet til Internettet. De har bibeholdt deres navn, fordi det har været populære lån.

Udover SMS-lån findes der også hurtiglån, mobillån, eller hvad diverse lånydere ellers kan finde på at kalde dem. Men i bunden er de alle kviklån. Der er ellers ingen forskel udover navnet.

Findes der gode kviklån?

Det gør det bestemt. Mht. til de nuværende skyhøje ÅOP skal der, for at være fair, nævnes følgende:

Disse ekstremt høje ÅOP gælder for små lån med meget korte løbetider. Fx et lån på 1000,- kroner, som du skal tilbagebetale på 4 uger. Med ÅOP på, lad os sige 750%, skal du så betale 7500,- kroner i omkostninger?

Kun hvis du lader lånet løbe over et år. Men det er slet ikke meningen med dette lån. Meningen er, at du skal betale det tilbage på 4 uger, altså en 12. del af et år. Så betaler du også ”kun” en 12.del af de årlige omkostninger i procent.

I praksis ville det sige, 1000*750/100 = 7500 ÅOP, men det er for 12 måneder. 

7500/12 = 625,- i omkostninger for løbetiden på 1 måned. Plus det oprindelige lånebeløb selvfølgelig. Altså bliver dit samlede tilbagebetalingsbeløb 1625,- hvis du overholder aftalen.

Det er stadig mange penge for at låne 1000,- kroner i 4 uger. Men med de nye regler bliver det meget billigere.

Så meget billigere bliver SMS-lån med de nye regler

ÅOP må ikke længere overstige 35%. I ovennævnte eksempel kommer regnestykket til at se således ud:

1000*35/100 = 350. De årlige omkostninger i kroner bliver altså 350, som nu skal divideres med 12. Det giver omkostninger for 1 måned på 350/12 = 29,2

Dit samlede tilbagebetalingsbeløb bliver altså 1029 kroner for at låne 1000,- kroner i 4 uger.

Det bliver långiverne nok ikke særligt glæde for. Det er heller ikke rimeligt. For knap 30 kroner skal långiveren nemlig registrere lånet, lave en individuel kreditvurdering og overføre pengene til din konto.

Det kan simpelthen ikke lade sig gøre for 30 kroner. Det bliver spændende at se hvordan långiverne denne gang vil reagere på udfordringen.

 

 

 

 

 

Skriv et svar