Bliver fremtidens biler smartere end deres chauffører?

Der sker spændende ting indenfor bil teknologi. EU har allerede fastslået at benzinbilens tid er ved at rinde ud. De mest progressive lande indenfor Klimakampen som fx Holland har allerede besluttet, at biler med forbrændingsmotorer ikke vil kunne indregistreres fra 2030. Holland har for nylig også sat fartgrænsen ned fra 130 til 100km/t. Lavere hastigheder medfører nemlig langt mindre afgas udledninger.

Var der nogen der sagde tysk motorvej?

Fra kørecomputer til AI

Bortset fra at vores biler bliver elektrificerede, bliver de også smartere. Alle biler som er under 10 år gamle har kørecomputere. En kørecomputer er en industriel computer. Den styrer en stor del af bilens teknologi. Det er ting som låsene, tændingen, motorens egenskaber og effekt, bremsevirkning og meget mere.

Men det er kun begyndelsen. Se her hvad Extrabladets bil eksperter har fundet ud af om fremtidens bilteknologi.

Kort sagt, vores biler bliver ikke kun smartere men ligefrem intelligente. Fremtidens bil computer vil styres af en ægte AI, en kunstig intelligens.

Forskellen mellem IT og AI

IT, informationsteknologi er hvad der har givet os Pc’en, hjemmeprinteren og smartphones. Så smarte som disse gadgets er, så er de alligevel dumme maskiner. De kan kun følge instruktioner og kun til punkt og prikke.

En AI er noget helt andet. Det er en computer der har lært at tænke selvstændig. En AI har også evnen til at lære. Den kan analysere omgivelserne igennem kunstige sanser. Det er fx kameraer, mikrofoner og berøringsfølsomme sensorer. Snart vil de også kunne lugte og smage. Teknologien findes allerede, men er endnu ikke helt færdigudviklet. 

Selvkørende biler skal træffe deres egne beslutninger

De nuværende selvkørende biler har stadig mange begrænsninger. Derfor kan de også overtages manuelt. I krisesituationer vil bilen fx overdrage styringen til chaufføren. Men fremtidens AI styrede biler vil være i stand til selv at træffe beslutninger, også i krisesituationer.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *