10 ting du (måske) ikke vidste om tvangsopløsning af selskaber
Hvad er en tvangsopløsning?
En tvangsopløsning er, som ordet antyder, en proces hvor et selskab bliver opløst på grund af visse omstændigheder.
10 ting du (måske) ikke vidste om tvangsopløsning af selskaber
1. Erhvervsstyrelsen kan anmode skifteretten om at opløse et kapitalselskab under visse omstændigheder.
2. Erhvervsstyrelsens beslutning om at oversende et kapitalselskab til tvangsopløsning offentliggøres i Erhvervsstyrelsens it-system.
3. I perioden fra kapitalselskabets oversendelse til skifteretten og til der enten er udpeget en likvidator, eller selskabet er opløst, må den hidtidige ledelse i kapitalselskabet alene foretage de dispositioner, der er nødvendige, og som kan gennemføres uden skade for selskabet og dets kreditorer.
4. Skifteretten kan udnævne en eller flere likvidatorer.
5. Likvidatorerne skal afslutte bobehandlingen og derefter meddele dette til Erhvervsstyrelsen, som registrerer selskabets opløsning i Erhvervsstyrelsens it-system.
6. Når der af Erhvervsstyrelsen er truffet beslutning om, at et kapitalselskab skal tvangsopløses, kan der ikke træffes beslutning om ændring af de registrerede forhold vedrørende kapitalselskabet bortset fra få undtagelser.
7. I koncerner er ledelsen i dattervirksomheder ligeledes forpligtet til at bistå skifteretten og en eventuel likvidator udnævnt af skifteretten, hvis moderselskabet oversendes til tvangsopløsning.
8. Retten kan bestemme, at kapitalselskabet skal tvangsopløses hvis kapitalejere forsætligt medvirker til en generalforsamlingsbeslutning i strid med gældende lovgivning eller på anden misbruger deres indflydelse i et kapitalselskab.
9. Tvangsopløsning kan kun besluttes af retten, hvis der som følge af misbrugets varighed eller af andre grunde er særlig anledning hertil.
10. Omkostningerne ved tvangsopløsning betales af statskassen.