Vælg den rigtige farve til dine møbler

Fra neutrale og jordnære farver til stærke og kraftige farver, farverne på dine møbler spiller en vigtig rolle i indretningen af et rum. At vælge en sammenhængende farvepalet til møblerne, er afgørende for den samlede look & feel i rummet – og netop af vælge de helt rige farver er en nøglefaktor for at opnå dette.

Den overordnede indretning af et rum og selve størrelsen på rummet, er begge parametre som spiller ind, når der skal besluttes hvilke farver du skal vælge den møblerne. Det er dog ikke nogen nem opgave at vælge de helt rige farver til møblerne, da man hurtigt kan blive forvirret over de mange muligheder, hvilket til sidst betyder at man tager et hurtigt valg.

Sådan vælger du den rette møbelfarve

En farve kan åbne et rum og tilføje varme, den kan også lukke et rum og skabe intimitet. Et velvalgt farveskema til ens møbler kan få rummets eksisterende elementer til at se og føles som en helhed. Når du vælger hvilke farver dine møbler skal have, så er der flere faktorer som du bør overveje – bl.a.:

  • Rummet størrelse og form
  • Hvilken stil der bruges i rummet
  • Mængden af naturligt lys
  • Hvilke andre farver der allerede bruges

Farver er et meget kraftfuldt værktøj, som kan bruges til at sætte stemningen i ethvert rum. Det allerbedste udgangspunkt når du skal vælge farver til møblerne, er at tænke over den stemning og atmosfære som du ønsker at skabe. At du har gjort dig tanker om dette er meget afgørende for at skabe den bedste og mest harmoniske atmosfære i rummet. Hvis du gerne vil have lidt flere tips, så er der her tre ting du kan arbejde med.

Overvej rummet overordnede indretning

Når du vælger den rette farve til møblerne, så er det vigtigt at overveje farven på væggen og hvilket gulv der er i rummet. En generel regel er at vælge møbelfarver, som er forskellige fra farven på væg og gulv, da dette giver de flotteste kontraster. F.eks. så vi lyse træmøbler skabe et smart og hyggeligt rum, hvis der er et mørkt trægulv – hvorimod man vil opnå det modsatte ved at sætte mørke møbler ind i et rum med et mørkt gulv.

Forstå lys og farve

Naturligt lys og kunstigt lys spiller begge en vigtig rolle i opfattelsen af farve. Det er vigtigt at forstå hvordan belysningen påvirker møblernes toner, før du vælger en bestemt farve. F.eks. så vil varme farver som rød eller gul se lysere ud i naturligt sollys end i kunstigt lys. Derudover kan forskellige typer kunstigt lys ændre den måde, en farve ser ud på: glædepærer har en tendens til at gøre farverne varmere, mens LED pærer kan på dem til at se køligere eller mere blålige ud.

Brug 60-30-10-reglen

Denne reglen betyder, simpelt forklarer, at hovedfarven skal repræsentere 60% af rummets farve, den sekundære farve skal repræsentere 30% og den sidste farve skal repræsentere 10%. Ved brug af denne regel så er det normal at den dominerende farve findes på vægge, store møbler og gulve, mens sekundærfarven bruges til polstring eller gardinerne. Den sidste farve kan bruges i tilbehøret såsom puder, kunst, blomster mv.

Hvis du har brug for konkret inspiration til møbler i farver, så kan du kigge nærmere på Trendyfour hvor du eksempelvis finder sorte spisebordsstole eller sofaborde i egetræ.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *