Stenmel er et alsidigt produkt, der består af enten knust granit eller knuste sten, og det findes typisk i farverne sort og grå. Du kan blandt andet anvende det til dine belægninger, men det er også rigtigt godt at bruge til fugerne mellem fliser. Derudover kan du også stampe det og bruge det til etablering af stier.
En af de helt klare fordele ved stenmel er, at det har en unik evne til at pakke sig rigtigt godt. Det skyldes, at det er meget kantet, og dermed bliver det ikke skyllet væk eller blæst væk, når det blæser eller regner.
To forskellige former for stenmel
https://www.youtube.com/watch?v=GoerYkb0pUo
Der findes overordnet set to forskellige typer stenmel; den ene er fremstillet af knuste sten, mens den anden er fremstillet af knust granit. Man kan primært kende forskel på de to forskellige typer ved at kigge nærmere på farven. Den mest almindelige variant er stenmelet fremstillet af knust granit, og det er som regel enten gråt eller sort i farven. Stenmelet fremstillet af knuste sten kaldes også for bakkestenmel, og det har en brunlig farve.
Bakkestenmel (stenmel af knuste sten)
Bakkestenmel er fremstillet af knuste sten, som kommer fra grusgrave. Grundet de knuste sten har det en brunlig farve, men det har samme gode evne til at pakke sig, som stenmel af knust granit. Det er faktisk lidt grovere end stenmel af knust granit, og derfor kan du med fordel vælge denne type stenmel, hvis du skal bruge det til store fuger mellem fliser. Det samme gør sig gældende, hvis du skal bruge det som den eneste belægning. Det kan eksempelvis være belægning af en ridebane, petanquebane, parkeringsplads eller i indkørslen derhjemme.
Det er et meget alsidigt materiale, og det har den store fordel, at det stort set ikke kan flytte sig under uvejr. Dette skyldes den firkantede struktur og den høje friktion.
Stenmel i knust granit
Stenmel i knust granit er den mest anvendte af de to forskellige typer stenmel. De mest almindelige farver er sort og grå, men det kan også fås i flere andre farver. Det har nogle meget skarpe kanter, som giver en høj friktion, hvilket gør det velegnet til at bruge til fuger mellem fliserne.
Ligesom med bakkestenmel flytter stenmel i knust granit sig ikke under hverken stormvejr eller regnvejr.
Hvad anvender man stenmel til?
Stenmel har mange forskellige anvendelsesområder, men det anvendes i høj grad af det offentlige til belægninger på ridebaner, parkeringspladser og lignende. Det er dog langt fra det eneste, som stenmel kan anvendes til. Det er for eksempel også et spændende produkt at bruge i haven.
Skal du for eksempel have gravet ud til en ny indkørsel, eller skal du have lagt fliser, kan du anvende stenmel i stedet for afretningssand. Skal du have lagt en fliseterrasse, kan du også erstatte flisesand med stenmel. Derudover kan det også bruges til at forbedre havens jord, ligesom du også kan bruge det til at opnå den rette gødningsblanding.
I hjemmet kan det i øvrigt også bruges i akvarier.
Stenmel har nogle rigtig gode egenskaber, som er særligt velegnede i forbindelse med belægninger og fugearbejde. Det kan dog også sagtens anvendes til at etablere stier eller som det øverste lag på en ridebane eller en petanquebane. Faktisk er der ikke ret mange begrænsninger for, hvilke anvendelsesområder stenmel har, men det mest almindelige er dog at anvende det til belægninger og fugning.
Anlægning af petanquebaner
Stenmel kan også sagtens anvendes til forskellige sportsaktiviteter, men særligt velegnet er det til anlægning af en petanquebane. Her udgør stenmelet et stabilt og jævnt toplag, som giver en bane med optimale betingelser.
Sådan anlægges en petanquebane
For at anlægge en petanquebane skal du først og fremmest vide, hvor stor den skal være. Ønsker du at følge de officielle retningslinjer, skal banen have en størrelse på mindst 4 meter i bredden og 15 meter i længden.
Når du har besluttet dig for banens størrelse, skal du i gang med gravearbejdet. Der skal nemlig graves 35-40 centimeter jord ud, og det kan også være nødvendigt at anlægge dræn, hvis jorden er leret.
Når der er gravet tilstrækkeligt ud, skal underlaget jævnes, inden du lægger en bundsikring. Bundsikringen skal bestå af stabilgrus og sand, og den skal være på 10-15 centimeter. Den gør, at vand kan løbe væk fra banen.
Efterfølgende skal du lægge et lag stabilgrus på bundsikringslaget, og det skal være på 15-20 centimeter. Det er med til at give en jævn overflade. Derfor er det også en god ide at plane stabilgruset ud med en pladevibrator.
Petanquebanens sidste og øverste lag skal bestå af 4 centimeter stenmel.
Hvis du vil have et flot resultat, kan du med fordel afslutte banen med at lægge planekantsten hele vejen rundt. Det vil også gøre det svært for både ukrudt og græs at trænge ind på den nye bane.
Stenmelets mange forskellige farver
Stenmel findes i en række forskellige farver, og det er derfor muligt at finde en farve, der passer til den konkrete opgave, du skal have udført. Det består som regel af nærmest pulveriseret knust granit, og det betyder, at du kan få stenmel i de samme farver, som du kan få granit i.
Stenmel findes i følgende farver:
- Grå
- Sort
- Hvid
- Rød
De forskellige valgmuligheder i forhold til valg af farve gør blandt andet, at du har mulighed for at vælge en farve, der passer til resten af dit projekt. Derudover har du også mulighed for at vælge en farve underlag til dine granitskærver, der passer til skærvernes farve, hvis du bruger stenmel som underlag. Bruger du i stedet for stabilgrus som underlag til dine skærver, vil grusets farve skinne igennem skærverne.