Når du køber læggekartofler, vil der typisk være angivet, om det er en tidlig, mellem eller sen sort.
Der er mange forskellige kartoffelsorter at vælge imellem, bl.a. tidlige, nye kartofler, som du kan begynde at spire allerede i februar. Det er bedst at lægge kartoflerne til spiring i flade kasser eller bakker på et solrigt sted ved ca. 14-16 grader.
Du kan lækre kartofler lige i dit eget vindue. Disse små fyre vil begynde at forspire inden for en måned. Giv og behøver ikke meget vand, men skal have lidt hvis de begynder at rynke og krympe. Tykke kraftfulde spirer, så er de tid til at de kan tåle at komme i jorden, når den tid kommerog jordens temperatur er 8 grader. Af samme grund kan de godt komme til at se lidt snaskede ud, men det er faktisk kun en fordel, for det er tegn på, at hele molevitten kan plantes ud i jorden, når den tid kommer.
Mange gange er knoldene tyvstartet lidt på forspiringen i butikken du handler hos, men det er umiddelbart ikke et problem. Spirerne er korte og tætte og sidder og klynger sig til knoldene, så kan de bruges, dog er stærke spirer at foretrække hvis det kan skaffes.
De tidlige sorter kan klare lidt køligere temperaturer i jorden, så de kan lægges i jorden tidligt når jordtemperaturen er ca. 5 grader, de vil vokse ved 5 grader og opefter, og blive klar til høst tidligt. Vil du høste nye kartofler tidligt, skal du altså satse på en tidlig sort, mens de øvrige sorter vil have blive klar senere på sæsonen, du får mere smag af kartoffel med de senere sorter. Tidlige sorter kan være lidt kedelige i smagen og koger ofte ud. Det kan være rart med nye kartofler ad flere omgange, dvs. tænk på at skaf dig flere sorter som både er tidlige og sene.
Middeltidlige og sene kartoffelsorter, som kan holde længe og er gode at gemme, sættes til forspiring fra midt i marts men senere og meget senere er også ok. De tidligste sorter af læggekartofler lægges til spiring i februar og sættes under plast i slutning af marts, med og kan tages op i starten af juni.
Er kartoflerne først kommet i jorden skal de hyppes med et et jordlag på omkring 5-10 cm nogle gange under dyrkning, for at beskytte kartoflerne mod de svampesporer. Sporer kan vaskes ned i jorden med regnen. Fra kartoflerne lægges i jorden til at man kan grave nye lækre kartofler op går der mellem 80 og 100 dage, så er de klar til at tage op, og gemmes eller spises, du kan naturligvis forkorte det ved at forspirer, det vil sige at hvis du vil du have tidlige kartofler i haven, skal de forspires. Høst når blade og stængel visner ned, hvis du lader dem ligge for længe i jorden kan de få skimmel.