Bugtalerens oprindelse

Oprindelse af bugtaleren

Avisartikel om Gef the Talking Mongoose, der hævder, at det involverede bugtaler af Voirrey Irving
Oprindeligt var bugtaler en religiøs praksis. Navnet kommer fra latin for ‘tale fra maven: venter (mave) og loqui (at tale). Grækerne kaldte denne gastromanti (græsk: εγγαστριμυθία). Lyden produceret af maven mentes at være stemmerne fra de ikke-levende, som tog bolig i bugtalerens mave. Buktaleren ville så fortolke lydene, som de mentes at kunne tale til de døde samt forudsige fremtiden. En af de tidligste registrerede grupper af profeter, der brugte denne teknik, var Pythia, præstinden ved Apollon-templet i Delphi, som fungerede som en kanal for oraklet i Delphi.

En af de mest succesrige tidlige gastromancere var Eurycles, en profet fra Athen; gastromancere kom til at hedde Euryklides til hans ære. Andre dele af verden har også en tradition for bugtaler til rituelle eller religiøse formål; Historisk set har der været tilhængere af denne praksis blandt zulu-, inuit- og maorifolkene. Buktaler, eller bugtaler, er en scenehandling, hvor en person (en bugtaler) skaber illusionen om, at deres stemme kommer fra et andet sted, normalt en dukkefører. tilbehør kendt som “dummy”. Buktalehandlingen er bugtaler, og evnen til at gøre det kaldes almindeligvis evnen til at “kaste” sin stemme.

Nødsituation som underholdning

Skiftet fra bugtaler som en manifestation af åndelige kræfter til bugtaler som underholdning skete i det 18. århundrede i omrejsende forlystelsesparker og handelsbyer. En tidlig afbildning af en bugtaler stammer fra England i 1754, hvor Sir John Parnell er afbildet i William Hogarths maleri An Election Entertainment, der taler gennem hans hånd. I 1757 optrådte den østrigske baron de Mengen med en lille dukke.[5]

Ved slutningen af ​​det 18. århundrede var bugtalerforestillinger en etableret form for underholdning i England, selvom de fleste kunstnere slog deres stemme op, så den så ud til at udgå langvejs fra, snarere end den moderne metode til at bruge en marionet. En velkendt bugtaler på det tidspunkt, Joseph Askins, der optrådte på Londons Sadler’s Wells Theatre i 1790’erne, omtalte hans handling som “Nysgjerrige ad libitum dialoger mellem ham selv og hans ukendte bekendt, Lille Tommy.”[6] Imidlertid begyndte andre kunstnere at inkorporere dukker eller dukker i deres optræden, især ireren James Burne, der “bærer i lommen en misformet dukke med et bredt ansigt, som han udstiller … som om han giver udtryk for sin egen jargon .” børn”, og Thomas Garbutt.

Underholdningen blev myndig under musikhallens æra i Storbritannien og vaudeville i USA. George Sutton begyndte at inkorporere en marionethandling i sin rutine i Nottingham i 1830’erne, men det er Fred Russell, der betragtes som faderen til moderne bugtaler. I 1886 blev hun tilbudt et professionelt engagement på Palace Theatre i London og genoptog sin teaterkarriere permanent. Hans handling, baseret på den frække “Coster Joe”-dukke, der sad på hans skød og “gåede i dialog” med ham, var meget indflydelsesrig for underholdningsformatet og blev omfavnet af den næste generation af kunstnere. (En blå plakette er blevet indlagt på en tidligere Russell-residens af British Heritage Society, hvor der står ‘Fred Russell, bugtalens fader, boede her’)

Den mest kendte danske bugtaler må være Peter Nørgaard www.peterbugtaler.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *