Bliv klogere på økonomien i din virksomhed

Hvad bruger virksomheden penge på? Hvor meget overskud genererer virksomheden? Og hvad koster det egentlig at drive virksomhed? De fleste virksomhedsejere og ledere har styr på de overordnede tal for virksomheden. Men for at kunne tage de rigtige beslutninger og sætte den rette kurs for virksomheden, er det nødvendigt at have et dybere kendskab til de økonomiske nøgletal. I denne blog giver vi dig en introduktion til nogle af de vigtigste tal og regler, du skal kende til, når du vil være bedre til at forstå og styre virksomhedens økonomi.

Hvad du skal vide om handel med værdipapirer

Virksomhedens økonomi kan i høj grad påvirkes af, hvordan man investerer. Der er flere elementer, der har indflydelse på virksomhedens økonomi. Investerer man eksempelvis noget af sit overskud i aktier, indekser eller fonde, så kan man forhåbentligt se frem til at få et fornuftigt afkast over en bestemt tidsperiode. Dog kan man så sige, at den likviditet man har bundet i værdipapiret, jo ikke kan bruges til at investere i egen virksomhed, men på den anden side, så er man heller ikke lige så påvirket af inflation og skatter. Inden man kan handle med værdipapirer, så skal man have en lei kode. En lei kode står for Legal Entity Identifier. En lei kode kan man få på nettet, hvor man skal registrere sig på en hjemmeside. Derefter skal man sende en mail til en af de udbydere, man har valgt, hvorefter man bliver tildelt en lei kode. Det er dog ikke gratis og du kan her se lei kode priser.

Er et underskud faktisk en positiv ting?

Et underskud i virksomheden kan faktisk være en positiv ting, da det kan bruges som fradrag på den senere skat. Dermed er der mulighed for at få betalt en del af det underskud tilbage til virksomheden. Det kan derfor være en fordel at spare op til en periode, hvor der er større chancer for at generere underskud. På den måde kan man optimere på sit underskud og skabe en større mulighed for at få det tilbagebetalt ved at få et afslag i fremtidig skat af overskuddet. På samme måde, kan man jo spekulere i om det giver bedre mening at investere alt overskuddet i eksempelvis aktier, for på den måde, holde sin skattesats nede. Dog skal man lige have in mente, at hvis man selv er en børsnoteret virksomhed, så er det ikke sikkert at ens aktionærer er helt tilfredse med denne strategi, samt at en aktiehandel med ens egen aktie ikke tilladt.

Hvorfor er balancen så vigtig?

En balance er virksomhedens hovedbog, hvor alle transaktioner registreres. Denne bog skal derfor være opdateret og korrekt, da alt dette har indflydelse på de senere regnskaber. Det er her man kan finde alle de konti, som er registreret i virksomheden, som for eksempel konti for løn, udstyr, husleje, reklame, varelager, moms, skatter, egenkapital, lån, leasing osv. Afhængigt af hvor mange konti der er i virksomheden, så vil balancen være meget detaljeret. Derudover, skal balancen også være tilgængeligt for revisionen, da det er en vigtig del af deres arbejde. Dertil er balancen rigtig vigtig for eventuelle investorer, da man her kan finde alle de relevante informationer omkring virksomhedens økonomi og se om den er attraktiv at investere i. Derfor er det vigtigt at du prioriterer at få tingene til at se godt på din balance, så du er klar til at modtage investorer og klar til revision.

Konklusion

Virksomhedens økonomi er en kompleks størrelse, som kan være svær at gennemskue. Derfor er det vigtigt, at du lærer de grundlæggende regler og nøgletal at kende, så du kan få en god forståelse for din virksomheds økonomi og på den måde, sætte den rette kurs for virksomhedens fremtid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *