Visdomstændernes overraskende historie

Vidste du, at visdomstænder ikke altid har været kaldt visdomstænder? Faktisk var deres oprindelige navn “tredje kindtænder” Deres nuværende navn blev givet dem, fordi de normalt begynder at komme ind, når folk er omkring 17 eller 18 år – angiveligt den alder, hvor folk bliver kloge. Men hvor kommer visdomstænderne fra, og hvorfor har vi dem? Det fortæller vi om nedenfor.

Visdomstændernes funktion

Når det kommer til visdomstændernes funktion, er der en udbredt opfattelse, da viden om visdomstænderne opstod for millioner af år siden. Dengang havde vores forfædre en meget hårdere kost, som hovedsageligt bestod af råt kød og planter. Menneskets kæbe var større på den tid og havde mere plads til at tænderne kunne vokse bagtil. Visdomstænderne blev brugt til at hjælpe med at tygge denne hårdere kost, og med tiden, da vi udviklede os fra jæger-samlerfolk til landbrugere, blev vores kæber mindre, hvilket gav mindre plads til de tredje kindtænder eller “visdomstænder”.

I dag er der mange af os, der har fået nedsatte eller delvist udbrudte visdomstænder, fordi vores mundhule simpelthen er for lille til at rumme dem! Dette kan føre til en række problemer som smerter, infektioner og overbelastning. I nogle tilfælde kan det det kan endda være nødvendigt at få fjernet visdomstænder for at forhindre mere alvorlige tandproblemer. Læs mere.

Mange får dem hevet ud

Det er ikke unormalt, at man får dem revet ud på grund af forebyggende årsager og af hensyn til komforten. Visdomstænderne kan genere og give smerter. Om de skal fjernes eller ej afhænger af det enkelte tilfælde og bør drøftes med din tandlæge for at afgøre, hvad der er den bedste fremgangsmåde.

På trods af de problemer, der er forbundet med visdomstænder, er det interessant at se tilbage på historien om disse tredje kindtænder, og hvordan de oprindeligt blev brugt af vores forfædre. De er måske ikke altid nødvendige i vores moderne kost, men de er en del af den menneskelige evolution, som vi ikke må glemme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *