Tre tips til at udvikle dit barns sprog

Der er lige så mange pædagogiske retninger indenfor børneopdragelse og udvikling, som der sikkert er stjerner i universet. Det er noget, som mange har en holdning til, og som også viser sig at være meget nemmere i teorien end i praksis. Man kan have nok så mange fine intentioner på sine børns vegne, men virkeligheden overgår altid fantasien, når det handler om at være en god og stimulerende forælder.

Derfor kan forældreskabet godt løbende give en del grå hår, og måske også dårlig samvittighed, som nok er ret normalt og velkendt. Vi vil derfor ikke moralisere her og spille kloge, men blot give noget inspiration til, hvordan man kan udføre aktiviteter, der udvikler dit barns sprog. 

Syng børnesange

Alle børn, der går i institution, stifter bekendtskab med et hav af skønne børnesange, lige fra bamses billedbog til godnat-viser. Derfor er det et godt udgangspunkt at tage for at udvikle dit barns sprog, fordi det allerede har øvet disse sange og kender dem. I kan synge disse børnesange i hjemmet og eventuelt købe nogle bongotrommer (mest at anbefale, hvis I bor i hus og ikke forstyrrer naboerne), en xylofon eller en bjælderasler, så I kan skabe noget musik ud af det.

Dernæst kan I snakke lidt om ordene, hvor du kan sige: Hvad betyder det egentlig, når man synger XXX. Eller man kan spørge barnet åbent: Hvad synes du om, at man selv kan vælge farven på sin kjole? Man kan gå i dialog med barnet, der hvor barnet er, og dermed få det til at åbne op og kreativt udtrykke sig omkring sangen. 

Brug køleskabsmagneter

Et andet trick er at investere i nogle køleskabsmagneter. De kan være ren leg i starten, hvor barnet ikke er så stort og her kan det være sjovt bare at sætte magneterne på køleskabet i sjove formationer. Dernæst kan man begynde med at stave barnets navn, så det har en personlig relation til bogstaverne og sige de lyde, der hører med hvert bogstav. Det hele skal leges frem og på denne måde bliver det nemmere for barnet. Du kan også hænge fødselsdagskort op på køleskabet. På den måde glemmer du ikke de hilsner du har fået. 

Brug barnets egne ord

Hvis barnet bruger egne ord, der ikke er helt korrekte, kan man selvfølgelig rette det, men også imødekomme dets udviklingsproces ved at bruge disse ord selv. På denne måde føler barnet sig mødt og får mere motivation til at fortsætte med at lege med ordene på sin egen måde. Det kan være dybt kreativt og sjovt at gå ind i, også for forældrene, der måske får et nyt perspektiv på livet. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *