Skån miljøet og pengepungen med en varmepumpe

Overvejer du at få installeret en varmepumpe? I så fald er du en af de mange danskere, der går over til en mere miljøvenlig og billigere varmekilde i forhold til de traditionelle.

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Der er flere fordele ved at vælge en varmepumpe, som findes i to forskellige udgaver:

  • Luft til luft varmepumpe
  • Luft til vand varmepumpe

Luft til luft modellen virker således, at den trækker luft udefra ind, som den omdanner til varme eller kulde, alt efter om man ønsker at køle rummet lidt ned på en varm sommerdag, eller om man ønsker at få godt med varme på i den kolde danske vinter. Den puster simpelthen den opvarmede luft direkte ud i rummet.

Den er yderst nem at betjene. Man har en fjernbetjening, som man kan regulere rumtemperaturen med. De opererer typisk således, at de varmer indtil temperaturen er 2 grader over det, som den er sat til, og så begynder den at producere varme igen, når temperaturen kommer 2 grader under det, man har indstillet den til. Sammenligner man med almindelige radiatorer, så er det faktisk en ret stabil rumtemperatur, varmepumpen leverer. Man kan også blot vælge at holde den tændt manuelt.

Luft til vand varmepumpen fungerer lidt anderledes. Den trækker fugten udefra ind, som den omdanner til varme, der føres videre i radiatorerne. På denne måde minder det lidt om diverse andre varmekilder, såsom træpillefyr, oliefyr og lignende. Her justerer man altså varmen på sine radiatorer, som man ellers ville gøre det.

Fordelene ved at vælge en varmepumpe er:

  • Spar på varmeregningen
  • Billig i anskaffelse
  • Miljøvenlig
  • Nem at betjene.

Med hensyn til miljøet, så bruger den naturligvis energi for at lave energi. Den producerer blot 4-5 gange så meget energi, som den bruger. Samtidig laver den ikke en uhensigtsmæssig forbrænding, der producerer meget CO2 ligesom de varmekilder, der skal brænde træ, olie og træpiller af. Dette må derfor siges at være en af de mest miljøvenlige måder at opvarme boligen på.

Med hensyn til vedligeholdelse, så er der ikke ret meget at sige på den front. Den passer stort set sig selv. Man bør dog tjekke åbningen ved taget for blade, så de ikke stopper den til. Det samme gælder for sne om vinteren. Den synlige, indvendige del kan man blot tørre over med en fugtig klud.

Her er de bedste mærker

Top tre går i øjeblikket til mærkerne: Panasonic, Mitsubitshi og Bosch. Sammenlignet med andre varmekilder, så er en varmepumpe i den billige ende. Står man ikke og er nødt til at få skiftet varmekilde, så kan det rent faktisk godt betale sig at gøre det alligevel – udelukkende for at spare penge på varmeregningen. Den holder i rigtig mange år og selve købsprisen er tjent hurtigt ind igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *