Sådan kommer du i gang med nye vaner

Det kan svært at implementere nye vaner, især hvis man har nogle gamle indgroede vaner, som man har udført i mange år. Men det kan lade sig gøre, hvis man gør det på den rigtige måde.

Det nemmeste er at få vanecoaching fra en uddannet ekspert. Det er oftest den mest sikre vej, da du her bliver guidet og holdt i hånden igennem hele processen. Men det er også en vej, der ikke er gratis – du må betale for denne rådgivning.

Alternativt kan du forsøge selv og det er bestemt muligt, hvis du følger nogle bestemte regler. Her er nogle tips til, hvordan du selv kan oprette nye vaner, der holder.

1. Start småt

Vores hjerner og krop er ikke meget for forandringer. Så når du starter på en ny vane, så skal du starte meget stille ud. I starten drejer det sig ikke så meget om ”indholdet” af vanen, men mere det, at du rent faktisk udfører den.

Lad os sige at du gerne vil i gang med at løbe og helst om morgenen. Det er en rigtig god vane! Men start stille ud og løb f.eks. kun 5 min. hver gang i den første uge. Men gør det hver dag. Det vigtigste er, at du kommer ud af døren, så fokusér på det.

I uge 2-4 kan du så sætte tiden op til f.eks. 8, 10 og 15 min. Holder du det i 30 dage, så er din vane ved at være der og du kan øge tiden.

2. Gør det hver dag

Du skal ikke kun starte småt. Du skal også udføre din vane hver dag. Ellers bliver det alt for nemt at udsætte eller springe over. Så vil du løbe/træne, så gør det hver dag. Når det først er blevet en vane, kan du bedre ændre din måde at træne på (f.eks. løb 4 gange om ugen og styrke 3 gange).

3. Spring ikke over

Det er vigtigt du udfører din nye vane hver dag. Det er ok at springe over en enkelt gang, men udfører du ikke din vane 2 dage i træk, så må du starte forfra. Så gør vanen så nem, så du ikke vil springe over.

4. Hav en sikker trigger

Det er vigtigt at du husker at udføre din nye vane – ellers er det jo ikke en vane 😊. For at gøre det nemmere at huske bør du have en sikker trigger – altså en ting eller anden vane, du allerede udfører.

Hvis vi tager eksemplet fra før med løb, så kan din trigger være at du løber, når du lige er vågnet eller når uret ringer. Læg tøjet klar om aftenen, så det er det første du ser. Og fokuser så bare på at få skoene på og komme ud af døren, så går resten af sig selv.

Vil du udføre din nye vane på et bestemt tidspunkt kan du sætte en reminder på din telefon, så du ikke glemmer det.

Gennemfører du disse fire punkter og udfører din nye vane hver dag i 30 dage, så er det tid at sige tillykke! Nu har du en ny vane, så giv dig selv en belønning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *