Hvad er berettermodellen

Berettermodellen er et kendt analyseværktæj indenfor danskfaget, der med fordel også kan bruges til at analyse bøger, noveller, film og tv-serier. Her kan du læse mere om, hvad berettermodellen går ud på, og hvad du kan bruge den til. 

Berettermodellen opbygning

Berettermodellen, som du kan læse mere om her https://re-ad.dk/berettermodellen/,  er en fortællersstruktur som indebærer en spændingskurve, som man med fordel kan bruge i fortællinger. Det vil sige noveller, romaner, film, tv-serier, alle fortællinger der skal fange læseren eller seeren (eller lytteren).

Berettermodellen består af en række punkter som man skal følge. Man skal begynde fortællingen med et anslag, hvor man sætter tonen og laver en form for introduktion. Derefter følger en præsentation, hvor man introducerer hovedkarakterene mere. Så kommer der en uddybning, der man trækker læseren endnu længere ind i universet, og sørger for at engagere dem. Så sker der et point of no return, hvor man ikke længere kan vende tilbage til udgangspunktet. Derefter kommer der et klimaks og en udtoning.

Hvis man følger denne model, har man efter al sandsynlighed skabt en vellykket spændingskurve.

Brug den til inspiration

Du kan med fordel bruge berettermodellen som inspiration til din nye bog eller en novelle som du hygger med i din fritid. Hvis man lærer sig at følge en fortællerstruktur, kan man lave mere engagerende og spændende historier. Det er vigtigt at holde læseren engageret fra start, og spændingskurven i berettermodellen tilrettelægger for netop dette.

Hvis du gerne vil i gang med at skrive selv, og har brug for inspiration, kan du bruge punkterne fra berettermodellen og sætte ind den overordnede plan for din fortælling. Dette gælder også, hvis du har brug for inspiration til en manuskript til film eller teater. Det er det samme princip og det samme mål – at lave en engagerende fortællersstruktur. Så kan du skrive ud fortællingen, ud fra de punkter du har sat op, der opfylder de forskellige ideer i berettermodellen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *